Mere end 700 afviste jugoslaviske asylansøgere på vej hjem. Ny aftale mellem Danmark og Jugoslavien

Dato: 29/05/02

Efter gode og konstruktive forhandlinger mellem jugoslaviske myndigheder og Integrationsministeriet er der nu forhandlet en aftale om udsendelse af afviste jugoslaviske asylansøgere på plads. Den jugoslaviske indenrigsminister Zoran Zivkovic og Integrationsminister Bertel Haarder har underskrevet aftalen i dag.

Aftalen sikrer, at mere end 700 afviste jugoslaviske (serbiske og montenegrinske) asylansøgere, der i dag er indkvarteret på landets asylcentre, kan vende hjem. Jugoslavien har i dag kun tilbagetagelsesaftale med ét EU-land, nemlig Tyskland. Danmark er således det andet EU-land, der har udsigt til at få en aftale på plads. Når aftalen er underskrevet skal den ratificeres af både det montenegrinske og det serbiske parlament. De første udsendelser forventes at foregå i løbet af sommeren.

Efter underskrivelsen udtaler de to minister:

Jugoslaviens indenrigsminister Zoran Zivkovic:
Jugoslavien arbejder seriøst og dedikeret på at opfylde sine forpligtelser. Underskrivelsen i dag beviser, at mit land er ansvarligt.

Europa- og Integrationsminister Bertel Haarder:
Jeg glæder mig over aftalen med Jugoslavien og siger velkommen i familien af demokratiske, markedsorienterede nationer - og Europa.

[Luk dette vindue]