Forside   Nyheder   Nyhedsarkiv
Nyhedsarkiv


NYHEDSARKIV 2010-2016
 

 

NYHEDSKLIP INDLAND 2007 og 2008


Nyhedsarkiv fra 2008 og før. Oversigten er delt op mellem indlandsnyheder og udlandsnyheder.

1. juni 2008 JydskeVestkysten
Ene med to små - faderen er jaget til Kosovo
"Tilfældets høst: Fordi Jeton Sahili som toårig blev bragt fra Kosovo til Tyskland, sulter han nu i Kosovo, mens hans kone og børn savner ham i Tønder. I et hus på Ved Slotsbanken i Tønder sover en yndig, spæd dreng ved navn Adrian uden at ane, at hans far aldrig har set ham og måske aldrig vil. For Adrians far, Jeton Sahili, er roma - sigøjner - fra Kosovo. Og dér er han nu tilbage."
19. december 2007 Journalisten
Nu kommer jeg og stjæler jeres vasketøj!
Kommentar i journalisternes blad til de mange artikler om romaer i agurketiden sidste år.
5 november 2007 Dagbladet Roskilde, 2 . sek. s. 5
Kunstfotobog om sigøjnernes liv
"Nobelprismodtageren Günter Grass skriver forord til fotografen Joakim Eskildsens fotobog om romaerne liv. Sammen med sin kone, Cia, tog Joakim Eskildsen rundt i syv lande for at samle billeder til en foto- og tekstbog om romaerne (der udkommer på Tysk og Engelsk). - Vi startede i Ungarn for snart syv år siden, hvor forskelsbehandlingen virkelig var til at få øje på. Det tog også utrolig lang tid at blive fortrolig med folk og at lære dem at kende. I løbet af processen hjalp det meget, at vi kunne vise fotos af romaer fra andre lande. Det vakte begejstring og var med til at give os troværdighed, fortæller Joakim Eskildsen. Joakim Eskildsen og hans kone, Cia, besøgte romasamfund i Ungarn, Indien, Grækenland, Rumænien, Frankrig, Rusland og Finland."
21. oktober 2007 berlingske.dk
Statens Serum Institut testede vaccine på kz-fanger i 1944
"Statens Serum Institut testede vaccine på kz-fanger i 1944 I koncentrationslejren Buchenwald lagde fangerne krop til medicinske eksperimenter. I 1944 blev 26 sigøjnere udsat for den danske forsøgsvaccine, men de videnskabelige resultater er ikke kendt i dag."
16. september 2007 Politiken
Tvangsudvist familie i Kosova vil ikke modtage hjælp
"279 personer fra Kosova har fået humanitær opholdstilladelse de seneste tre år. 136 personer står foran udvisning til Kosova. Heraf er 11 etniske romaer, som UNMIK (FN's midlertidige administration af Kosova, red.) for tiden ikke vil tage imod."
7. september 2007 Fagbladet 3F Online
Nye ansigter blandt sexslaver
"Mens effekten af den nye handlingsplan mod menneskehandel endnu ikke er så synlig, dukker en ny gruppe udenlandske kvinder op i prostitutionsmiljøet.."
14 august 2007 24timer København
Moldoviske drømme ender i Danmark
"Kirkens Korshærs varmestue i Stengade 40 på Nørrebro i København har i løbet af de seneste par år fået et stigende antal overnattende romaer fra Moldova. Med deres flakkende, nedslåede blikke og tillukkede skikkelser skiller de sig ud fra andre tiggere på Københavns gader.
Transporten til Danmark foregår i bus, og for de flestes vedkommende bliver de i Danmark for en kortere periode for at tigge, hvorefter de tager hjem igen, oplyser daglig leder af varmestuen Annemette Nyfos."
"»Det er et spørgsmål om overlevelse. Forholdene i hjemlandet er ekstreme. De bor i små blikhuse, hvor de ofte sover ni i ét rum. Mange efterlader børn derhjemme i håbet om at vende tilbage med penge.« Men det er ikke altid, at romaerne opnår økonomisk gevinst ved at tage til Danmark. »De låner sig til penge for at komme hertil og kommer derfor til at stå i gæld til bagmændene,« fortæller Annemette Nyfos."
3 august 2007 Nordjyske Stiftstidende
Kosovo-romas sag genoptaget
"Dansk Flygtningenævn har besluttet at genoverveje sin beslutning om at tvangsudsende den 29-årige Alen Memeti fra Hjørring, som er flygtning og Kosovo roma af baggrund, til Serbien. Han er som tidligere fortalt i NORDJYSKE flere gange blevet udvist til Serbien, og to gange har Flygtningenævnet udsat udsendelsen - den ene gang så sent som da han stod i lufthavnen og var på vej til flyet"
28. februar 2007 Danmarks Radio, P1 Debat
Hvordan sikrer vi romabørnenes skolegang?
Debat mellem Helsingørs Borgmester Per Tærsbøl og Henrik von Bülow efter lukning af kommunens romaklasser.
26. februar 2007 Politiken.dk
Minister afviser indgreb over for romaer
"Socialministeren afviser at trække romaforældre i kontanthjælp trods børnenes massive pjækkeri. Kommunerne har allerede de nødvendige redskaber, siger hun."
19. januar 2007
Efternavnet sorterer romaer fra i Helsingør
"Helsingør Kommune har efter tre måneders betænkning sendt kort svar til Klagekomitéen for Etnisk Ligebehandling om byens romaer. Helsingør Kommune bruger de sociale klienters efternavne til at sortere romaer (sigøjnere) fra i en særlig gruppe."
26. februar 2007 Københavns Radio - dr.dk/kbh
Helsingør overvejer ekstra undervisning til romaer
25. februar 2007 Internetafvisen Jyllands-Posten
Romabørn pjækkede fra skolen i to år
12. januar 2007 Politiken.dk
Europas spøgelser
"Imponerende værk om romaerne, deres historie og levevilkår som udkantseksistenser i Europa."

Læs mere på romnet om: | Helsingør | Romaklasser | Romaflygtninge i DK |

 

NYHEDSKLIP UDLAND 2007 og 2008 


28. maj 2008 Kristeligt Dagblad
Italien skærper kursen over for romaer og indvandrere
"Silvio Berlusconis regering introducerer en ny sikkerhedspakke, der skal straffe illegal immigration og kriminalitet begået af indvandrere. Den nye kurs møder hård kritik fra både ind- og udland. Netop Napoli var i sidste uge centrum for voldsomme optøjer vendt imod en gruppe romaer i byen, der fik deres lejr brændt af af en vred folkemængde, mens politiet eskorterede romaerne væk fra demonstranterne. Folkemængdens vrede opstod efter rygter om, at en romapige havde forsøgt at kidnappe et spædbarn tidligere på ugen. En stor del af modstanden mod indvandringen i Italien er netop rettet imod de op imod 150.000 romaer eller sigøjnere, der menes at være i Italien. En meningsmåling viste i sidste uge, at 68 procent af italienerne ønsker alle romaer i Italien udvist til trods for, at knapt halvdelen har italiensk pas og en del har boet i landet i århundreder. "
23. marts 2008 Politiken
Kosova kæmper for at genoprette landets multikulturelle sjæl
"Kosova har fejret sin første måned i selvstændighed. Det multikulturelle liv er under genopretning med romaer og andre minoriteter, der vender tilbage. Men ny vold truer, da Serbien ikke vil lade serbere spille med i den nye stats etniske kludetæppe."
26. november 2007, jp.dk
Hjemløs sigøjner banket og brændt ihjel
"Men dommeren i den tjekkiske by Brno fandt det ikke bevist, at der var tale om et racistisk motiveret drab."
22. november 2007, jp.dk
Rapport: Racismen boomer i Tjekkiet
"Tvangsflytninger, diskrimination og tvangssterilisering af kvinder. Racismen blomstrer i det centraleuropæiske land, og det er sigøjnerne, det går ud over. "
13. november 2007, jp.dk
EU-domstol: Tjekkiet diskriminerede romaer
"Den Europæiske Menneskeretsdomstol fastslår, at det er diskriminerende at placere uforholdsmæssigt mange romabørn i specialskoler."
7. november 2007, information.dk
Italiensk hastelov mod romaer vækker voldsom kritik
"Italien har udvist mindst 38 romaer efter et drab uden for Rom i sidste uge – den hastigt vedtagne nødlov har vakt voldsom kritik og startet en diplomatisk krise med Rumænien"
4. november 2007
Tjekkiet: Toppolitiker grebet i socialt bedrageri
"Tjekkiets viceregeringschef blev en politisk komet, da han greb ind mod sigøjnere, som han beskyldte for at misbruge det sociale system. Romaer misbruger socialsystemet og er tilpasningsvanskelige«, argumenterede Jiri Cunek, da han sidste år tvangsflyttede næsten 300 romaer fra centrum af den østtjekkiske by Vsetin til nogle containerboliger uden for. Dette blev indledningen til en kometkarriere i tjekkisk politik. Allerede i januar var han minister for regional udvikling og viceregeringschef. Nu er kometkarrieren slut. En af grundene er 3,5 millioner tjekkiske kroner (knapt en million danske), han havde i banken, mens hans familie var på bistand."
26. august 2007, Jyllands-Posten
Europas underklasse
"Stemplet: Arbejdsløse, dovne og højrøstede og med alt for mange beskidte børn - jo, romaerne er stadig forhadte og forfulgte i dagens EU."
26. august 2007, Jyllands-Posten
Mur skal isolere upopulære sigøjnere
"En tjekkisk by har så store problemer med de upopulære og støjende sigøjnere, at man nu vil adskille dem fra andre beboere med en mur."
18. august 2007, Kristeligt Dagbald
Tragedie åbenbarer diskrimination af Italiens romaer
"De italienske politikere diskuterer, hvem der har ansvaret for den katastrofale integration af landets romaer, efter at fire roma-børn brændte til døde i weekenden"
18. januar 2007, dr.dk > P1 > Orientering
Romaer gør klar til valget i Serbien
"I Serbien er der parlamentsvalg på søndag. Her har Romaerne dannet deres eget parti Roma-unionen, som stiller op."
16. januar 2007 Information
Rumænien 2007: Rumæniens evige andenrangsborgere
"EU har skarpt kritiseret Rumænien for at diskriminere landets sigøjnere, men de bliver stadig mere kulturelt marginaliserede."
12. januar 2007, dr.dk > P1 > Orientering > Panorama
Athens normaliserede sigøjner-kvarter

Roma-nyheder: | BBC News | Information.dk | ERRC | romnews.com |

 

 

Nyhedsarkiv INDLAND 2006 og før

  15. december 2006 Politiken
  Afviste asylansøgere: 1.175 venter på politiet
  "Der sidder 1.175 afviste asylansøgere på de danske asylcentre og venter på, at politiet skal sende dem hjem. Men ingen ved hvornår. På et samråd i går fik politikerne detaljerede oplysninger om, hvor de afviste kommer fra, og hvor længe de har ventet."
  24. november 2006 Kristeligt Dagblad
  1000 år som Europas udstødte
  "KRONIK: Sigøjnere er den gruppe af indvandrere, som danskerne nødigst vil have som naboer. Samme tendens ses i de europæiske lande, hvor sigøjnere har levet i op mod 1000 år. Det faktum peger på, at der skal andet end tid til for at nedbryde modviljen mod "de fremmede iblandt os""
  24. november 2006 Information
  Fordomme: Sigøjner-stereotyperne lever
  "Alle sigøjnerkvinder kan spå, og både mænd, kvinder og børn stjæler som ravne. De stærke fordomme om sigøjnerne findes endnu. En samtale med en dansk sigøjner og et kig i sommerens aviser afslører stereotypernes standhaftighed"
  20. november 2006
  Fredag d. 24. november udkommer bogen: Sigøjnere - 1000 år på kanten af Europa.

  Roma betyder menneske og er sigøjnernes betegnelse for sig selv. Gennem tusind år på kanten af de europæiske samfund har romaerne formået at bevare deres eget sprog og en særegen kultur. I bogen videregiver forfatterne Malene og Carsten Fenger-Grøndahl deres indtryk og erfaringer fra rejser til vidt forskellige romamiljøer i 12 lande.

  Fortællingen begynder i Indien, romaernes "moderland", og slutter i Skandinavien, hvor romaerne kæmper for at blive en anerkendt del af et moderne samfund. Undervejs overværer vi religiøse ritualer i Frankrig og deltager i farvestrålende flamencofester i Spanien. Vi følger den barske hverdag i Slovakiets og Tjekkiets grå ghettoer og besøger en by i Makedonien, hvor romaerne har egen borgmester og eget bystyre.

  I ord og billeder tegner forfatterne et billede af et folk, der har været forfulgt og forkætret gennem århundreder - fra slaveriet i middelalderens Rumænien til nazisternes terror i det 20. århundrede - men som altid har formået at rejse sig igen. Med udvidelsen af EU er de fleste romaer samlet inden for samme politiske fællesskab, og for første gang i historien er der tegn på, at romaerne organiserer sig politisk og kan komme til at udgøre en magtfaktor i fremtidens Europa. (Kilde: Forlagets katalog).
  18. november 2006 Randers Amtsavis
  Afstand til racisme i Parken
  "FC København ønsker at distancere sig fra racistiske beskyldninger i forbindelse med et banner, der blev vist i Parken, da Brøndby var på besøg i SAS Ligaen 5. november. "Sigøjnere stjæler med arme og ben, men aldrig har I været pænere", lød teksten på det omtalte banner. Fanfraktionen Urban Crew forklarede har på et møde med FCK-ledelsen, at man ikke havde tænkt på den racistiske undertone i budskabet, og man blev enige om samlet at tage afstand fra enhver form for racisme. - Vi har alle lært af denne sag, og det hører med til billedet, at repræsentanter for Urban Crew flere gange har deltaget aktivt i antiracistisk arbejde for både klubben og fanklubben, siger FCK-direktør, Dan Hammer, til klubbens hjemmeside."
  14. november 2006 Politiken
  Politiet vil udvise romaer til Kosova
  "ROMAUDVISNING. Hvis det står til Rigspolitiet, skal Allmir Avdo ud af landet og tilbage til Kosova mod hans vilje. Han er roma, har været i Danmark siden 2001 og flygtede fra Kosova, da en gruppe albanere satte ild til hans og brorens hus. FN’s Flygtningehøjkommissariats retningslinjer fra sommeren 2006 påpeger, at romaer stadig er i fare i de områder, hvor de er en minoritet. Og at de ikke kan sendes tilbage til Kosova mod deres vilje. "
  6. november 2006 www.bold.dk
  FCK-fans håner sigøjnere
  "FC Københavns kommercielle direktør Dan Hammer vil tage en snak med de FCK-fans, som i går luftede et banner med teksten ’Sigøjnere stjæler med arme og ben’."
  27. september 2006 Politiken.dk
  Pressenævnet beskyldes for at ignorere racisme
  "Dokumentations- og rådgivningscentret om racediskrimination beskylder Pressenævnet for at handle politisk i flere sager om racisme i danske medier. Den konkrete sag drejer sig om en artikel fra B.T. Under overskriften Familie bag tremmer for bankrøveri, fortæller avisen, at ’de tre familiemedlemmer på 16, 18 og 22 år kommer alle fra en af Københavns ekstremt berygtede sigøjnerfamilier’. "
  5. september 2006 s. 2
  Røde Kors-chef ønsker amnesti til afviste asylansøgere
  "Amnesti: Smertegrænsen er nået, når mennesker bliver syge af deres ophold i asylcentre, lyder det fra Røde Kors-chef Jørgen Poulsen, som ønsker opholdstilladelse til afviste asylansøgere." "- Kendetegnende for nogle af de her grupper, irakere og romaer fra Kosovo er, at de jo ikke vil rejse hjem, fordi det er for usikkert, og at man ikke kan sende dem hjem, fordi deres hjemland ikke kan tage imod dem. De gør det ikke for sjov. Så du har en gruppe mennesker, du ikke kan slippe af med. Men nu lever de under uanstændige forhold, og det ødelægger dem. Den situation kan Danmark ikke være tjent med, og derfor må regeringen finde en langsigtet løsning, siger Stinne Lyager Bech fra Amnesty International."
  18. maj 2006 Frederiksborg Amts Avis
  Europarådet: Ris og ros til Helsingør
  "Helsingør: Europarådet, som består af udenrigsministrene i Europa, uddeler i en ny rapport om racisme og intolerance skulderklap til Helsingør Kommune." "Et et-år gammelt tiltag, "Morgenfruerne", med at ansætte to socialrådgivere, hvis særlige opgave er at få yngre børn i skole, høster ros og betegnes som en "positiv udvikling": - Ordningen dækker alle børn, der pjækker - hvadenten de er etniske danskere eller roma-børn. Og det har været en succes, vurderer Europarådet."
  "Men der er også en løftet pegefinger til kommunens behandling af de cirka 200 roma-familier i Helsingør. At Helsingør Kommune nu har lukket f-klasserne, høster ros: - [Europarådet] hilser det velkommen, at disse klasser nu er nedlagt. Men Europarådet er "bekymret over meldinger om, at visse roma-børn i øjeblikket er placeret i ungdomsskoler på trods af deres forældres modstand overfor denne foranstaltning, som de mener, er ødelæggende for deres børns uddannelse".
  5. maj 2006 Frederiksborg Amts Avis
  Kurtes Rizi fik afslag
  "Integrationsministeriet har ikke fundet grundlag for at genoptage sagen og fastholder kravet om, at familien skal rejse hjem." "Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration har ikke fundet grundlag for at genoptage behandlingen af sagen omkring romaen Kurtes Rizi, der nu på andet år bor med sin kone og fire børn i Sandholmlejren. Det skriver ministeriet i sit svar til Gurli Hansen fra Allerød, der er gået ind i familiens sag."
  21. april 2006 Berlingske 1 sek., s. 4, "13 børn fjernet fra asylfamilier"
  Rødt lys til romaer
  "Nu søges en ny procedure gennemført »...overfor de grupper, vi kan forelægge, og det er som udgangspunkt de etniske albanere, mens der ikke er givet grønt lys overfor romaer,« siger Hans-Viggo Jensen (Rigspolitiet)."
  7. april 2006 Fredriksborg Amts Avis 2. sek., s. 3
  Det svære liv i Sandholm
  "Kurtes Rizi bor på andet år i Sandholmlejren med hustru og fire børn på madpakkeordningen. De er romaer fra Kosovo og har fået afslag på asyl, men de nægter at tage hjem, og da FN´s overgangsadministration i Kosovo, UNMIK, ikke vil acceptere, at romaer udsendes tvangsmæssigt, kan de heller ikke tvinges hjem."
  31. januar 2006
  Helsingør Kommunes Byråd vedtog i går aftes endeligt at lukke omtalt ungdomsskoleklasse med romabørn, og stoppede dermed den sidste særskilte klasser med romabørn.
  25. januar 2006 www.kristeligt-dagblad.dk
  Modspil til holocaust-benægtere - Alle gymnasier modtager om kort tid gratis materiale om holocaust-benægtelse
  "To fremtrædende danske jøder, støttet af blandt andet Mosaisk Troessamfund, er nu så bekymrede over holocaust-benægtelsen i Danmark og internationalt, at de udgiver undervisningsmateriale om benægtelsen af folkemordet på jøder og sigøjnere. Samtlige danske gymnasier og lærerseminarier modtager i de kommende dage materialet, som er gratis og frit kan kopieres."
  19. januar 2006 Fredriksborg Amts Avis
  Helsingørs socialkontor mistænkes for racisme
  "Institut for Menneskerettigheder vil have undersøgt, om Helsingør Kommune sorterer sociale klienter efter deres efternavn og dermed forskelsbehandler sigøjnere. Når sociale klienter henvender sig til Jobhuset på Fabriksvej, bliver deres sag sorteret efter efternavn - og hvis navnet lyder romansk, lander sagen på et særligt Roma-kontor."
  19. januar 2006
  Efternavnet sorterer romaer fra i Helsingør
  "Helsingør Kommune har efter tre måneders betænkning sendt kort svar til Klagekomitéen for Etnisk Ligebehandling om byens romaer. Helsingør Kommune bruger de sociale klienters efternavne til at sortere romaer (sigøjnere) fra i en særlig gruppe."
  18. januar 2006 www.dr.dk
  Kommune undersøges igen for forskelsbehandling
  "Helsingør Kommunes behandling af romaer, eller sigøjnere, er igen i søgelyset hos Klagekomitéen for Etnisk Ligebehandling. Kommunen er blevet afkrævet en forklaring på noget, der ligner et særligt socialkontor for romaer, som kommunen sætter i en særlig racemæssig kategori efter deres efternavn."
  18. januar 2006 www.tv2lorry.dk
  Helsingørs roma-politik igen i søgelyset
  "Klagekomitéen for Etnisk Ligebehandling mistænker kommunen for at have et særligt socialkontor, som kun behandler sager med romaer (sigøjnere)."
  3. januar 2006 Politiken
  Diskrimineret for deres egen skyld
  "Den såkaldte 'sigøjnerklasse' i Helsingør er kun toppen af et isbjerg, som består af stigmatisering, diskrimination og marginalisering. Kommunen bruger romaernes 'anderledeshed' som undskyldning for både at krænke menneskerettighederne og bryde dansk lovgivning."
  19. december 2005 Fredriksborg Amts Avis
  Europarådet kritiserer romaklasser
  "Europæiske udenrigsministre melder sig i flokken af kritikere af Helsingørs romaklasser, som lukkes pr. 1. januar." "Udenrigsministrene i Europarådet kritiserer nu også, at Helsingør Kommune siden 1980"erne har haft romaklasser, hvor romabørn har modtaget undervisning, adskilt fra andre skoleelever. De 46 medlemmer udtrykker i en erklæring »bekymring« over, at »romabørn undervises separat.« De opfordrer Danmark til at finde »alternative løsninger« for at sikre en lige undervisning for alle."
  18. december 2005 Berlingske Tidende
  Romaklasse var ikke godkendt
  "Sigøjnerbørn: Helsingør Kommune havde ikke ministeriets godkendelse af romaklasse, som nedlægges efter nytår. Ligebehandlingskomiteen kalder oprettelsen af romaklassen for ulovlig forskelsbehandling." "Ministeriet har ikke godkendt det konkrete undervisningstilbud, som kommunen har givet, oplyser fuldmægtig Svend Erik Gertz, Undervisningsministeriet." "Formanden for børne- og ungeudvalget i Helsingør, Erling Hansen (K), har sagt, at Undervisningsministeriet havde godkendt den måde, klassen blev oprettet på. Erling Hansen sagde torsdag til Ritzau, at Undervisningsministeriet havde godkendt fremgangsmåden med ungdomsskoleregi, efter at det var erklæret ulovligt at oprette klassen inden for folkeskoleloven. »Den måde, vi kørte det på, var lovlig. Det har vi fået Undervisningsministeriets tilsagn om. Så hvis man mener, at det ikke var lovligt, så er det Undervisningsministeriet, man må i diskussion med,« sagde Erling Hansen."
  16. december 2005
  Helsingør Kommune planlægger at lukke nyoprettet ungdomsskoleklasse med romabørn efter Klagekomitéen for Etnisk Ligebehandling har afgjort at klassen og kommunens tidligere romaklasser er udtryk for racediskrimination. Ungdomsskoleklassen blev oprettet i august 2005 efter den sidste af kommunens oprindelige 3 romaklasser var blevet lukket til somerferien 2005.
  BT 16 december 2005 s. 7: "Sidste sigøjnerklasse lukkes. Helsingør kommune vil til nytår nedlægge sin sidste særlige klasse med roma (sigøjner) børn, efter at Klagekomitéen for Etnisk Ligebehandling har udtalt, at klassen er udtryk for ulovlig indirekte forskelsbehandling. Klassen skulle være fortsat halvandet år mere, men nedlæggelsen af det kommunen kalder en fraværsklasse har ikke noget med udtalelsen fra klagekomitéen at gøre, fremhæver Erling Hansen (K)."
  Også omtalt i andre aviser og medier, bl.a. Politiken, Berlingske, Jyllandsposten og på Tv2lorry. Læs artikel på Tv2lorry.dk...
  15. august 2005
  Den anerkendte instruktør Emir Kusturica kommer til Danmark og viser sin nye film
  Copenhagen International Film Festival åbner med Danmarkspremieren på Emir Kusturicas livsbekræftende, spraglede og sprudlende smukke film "Livet er et Mirakel"
  25. februar 2005.
  Billede af romadreng i barnevogn i Slovakiet vandt Årets pressefoto 2004
  5. august 2005
  Helsingør lukker den sidste af kommunens specielle folkeskoleklasse for romabørn
  Dermed lukkede den sidste af de Helsingørs oprindeligt 3 sigøjnerklasser. Den første blev oprettet i 1982, mens to nye blev oprettet i 1993. Klassen mødte stor kritik for at isolere og race-adskille romabørnene og efter at Statsamtet fandt sigøjnerklasserne i strid med folkeskoleloven måtte klasserne lukke.
  1. februar 2005
  Kosovoromaer taber asylsag i Landsretten. Landsretten vil ikke tage stilling til Flygtningenævnets afgørelser.
  Landsretten godtgøre i dag at de ikke kan tage stilling til Flygtningenævnets afgørelse om ikke at give 7 Kosovoromaers asyl. Landsretten mener ikke domstolene må tage stilling til Flygtningenævnets bevisbedømmelse og afgørelser, da Flygtningenævnets afgørelse skal betragtes som endelige.
  21. december 2004 Fredriksborg Amts Avis
  Romaklasser i ungdomsskole-regi
  "Der er måske en løsning på vej for de stærkt omdiskuterede F-klasser for især roma-elever i Helsingør Skolevæsen. Klasserne er blevet kendt ulovlige og undervisningsminister Ulla Tørnæs har i første omgang afvist at give Helsingør Kommune dispensation. Men på et møde i Undervisningsministeriet i fredags blev der lagt et nyt forslag på bordet, som embedsmændene i ministeriet ikke umiddelbart var afvisende overfor - tværtimod. Det oplyste borgmester Per Tærsbøl, K, på byrådsmødet i aftes, hvor roma-klasserne endnu en gang var på dagsordenen. Løsningen går ud på, at F-klasserne fortsætter som heltidsundervisnbing i Ungdomsskolen. "
  9. december 2004.
  Helsingør Kommune meddeler at de vil kontakte Undervisningsministeren endnu engang i håb om, at hun trods sin klare afvisning, vil gøre noget så kommunen kan beholde den ulovlige romaklasse
  Omtalt i: Jyllandsposten København, Københavnsradio, TV2-lorry.
  2. december 2004.
  Ingen dispensationsmulighed for romaklasse
  Undervisningsminister Ulla Tærnæs svarer Helsingørs kommune ang. deres henvendelse om dispensation til den ulovlige romaklasse: ”Jeg må gøre opmærksom på, at Statsamtet, Tilsynet, den 13. september 2004 har truffet afgørelse i sagen vedrørende de særlige klasser for romaelever, og jeg har ingen mulighed for at ændre denne afgørelse eller at give dispensation.”
  Omtalt 2. dec. i: Politiken, Berlingske, Kristligt Dagblad, Jyllandsposten, Urban, TV2-lorry og Københavnsradio.
 • 19. oktober 2004 Berlingske Tidende
  Helsingør fortsætter med ulovlig romaklasse
  Helsingørs særlige skoleklasse med romabørn (sigøjnere) fortsætter indtil videre, selv om den blev erklæret ulovlig af Tilsynet med kommunerne for en måned siden. Det står fast efter at et massivt flertal i byrådet i går vedtog at indsende en ansøgning om dispensation til undervisningsministeriet.

 • 19. oktober 2004 Politiken
  Helsingør søger om lov til særklasser
  Helsingørs særlige skoleklasse med romabørn (sigøjnere) fortsætter indtil videre, selv om den blev erklæret ulovlig af Tilsynet med kommunerne for en måned siden. Det står fast, efter at et massivt flertal i byrådet i går vedtog at indsende en ansøgning om dispensation til Undervisningsministeriet.

 • 19. oktober 2004 TV-avisen TV1

 • 19. oktober 2004 Helsingør Dagblad og Frederiksborg Amts Avis

 • 18. oktober 2004 Urban
  Helsingør vil bevare ulovlig romaklasse

 • 18. oktober 2004 Jyllands-Posten
  Dispensation: Helsingør vil bevare ulovlig romaklasse

 • 17. oktober 2004 B.T.
  Vil bevare romaklasse

 • 17. oktober 2004 Politiken
  Helsingør søger dispensation til romaklasse

 • 16. oktober 2004 Radio Avisen kl. 11
  Helsingør vil bevare ulovlig romaklasse

 • 16. oktober 2004 Københavns Radio P4
  Helsingør vil bevare ulovlig romaklasse
  Helsingørs særlige skoleklasse med romabørn (sigøjnere) fortsætter indtil videre, selv om den blev erklæret ulovlig af Tilsynet med kommunerne for en måned siden.

 • 16. oktober 2004 Politiken.dk
  Helsingør vil bevare ulovlig romaklasse
  Læs artiklen på politiken.dk..

 • 16. oktober 2004 Radio Avisen kl. 11
  Helsingør vil bevare ulovlig romaklasse

 • 15. september 2004 B.T. Klasser for roma-børn er ulovlige

 • 15. september 2004 Jyllands-Posten Helsingørs romaklasser er ulovlige

 • 15. september 2004 Politiken Roma-børn skal integreres

 • 15. september 2004 Kristeligt Dagblad Helsingørs romaklasser ulovlige

 • 15. september 2004 Urban Helsingørs roma-klasser ulovlige

 • 15. september 2004 Metro Xpress Romaklasser er ikke lovlige

 • 15. september 2004 Frederiksborg Amts Avis

 • 15. september 2004 Helsingør Dagblad
  Den sidste roma-klasse dømt til lukning
  "Roma-forældre kæmpede for at bevare den. Lærerne kæmpede. For nogle år siden gav EU økonomisk endda økonomisk støtte til dem. Men nu har Tilsynsrådet talt. Det samme har EU´s menneskerettighedskommisær. Helsingør Kommune sidste roma-klasse er dømt ulovlig og skal lukkes."
  Kommentar fra romnet.dk: Nogen roma-forældre arbejdede for at få klasserne lukket, mens andre ønskede at deres børn kunne gå i klassen deres skolegang ud.
  Læs hvad Europarådets kommissær for menneskerettigheder skrev om sagen om sigøjnerklasserne i Helsingør..

 • 14. september 2004 Politiken.dk
  Helsingørs roma-klasser dømt ulovlige
  "Helsingør Kommune har overtrådt folkeskoleloven ved at oprette særlige klasser for roma-børn, som har stort fravær. Det har Tilsynet med kommunerne afgjort."
  Læs artiklen på politiken.dk..

 • 14. september 2004 Københavns Radio P4
  Tilsynet: Roma-klasser ulovlige
  "Tilsynet, der holder øje med kommunerne, har tirsdag slået fast, at det er ulovligt, når Helsingør Kommune har en særlig klasse for børn af romaer, som sigøjnere også kaldes."

  12. september 2004 Politiken, 1. sek. s. 5:
  Baggrund: Romaer går rettens vej
  En musiker fra Kosova har fået asyl, og andre romaer fra Kosova får nu mulighed for at få deres afslag på ophold i Danmark prøvet. Bølge af prøvesager kan være på vej.
  12. juli, Helsingør Dagblad:
  »Jeg synes, vi gør det ganske udmærket« Den skarpe kritik af »romi-klasserne« preller af på borgmester Per Tærsbøl. Han synes, Helsingør Kommune har håndteret spørgsmålet om romi-eleverne ganske udmærket. Formanden for Børne- og Ungeudvalget, Erling Hansen, er dog grundlæggende enig i menneskerettighedskommissærens kritik.
 • 8. juni 2004 Urban
  Sigøjnerbørn i skole uden tvang
  "Specialklasser eller træk i kontanthjælpen er åbenbart ikke den eneste måde, at få romaer til at sende deres børn i skole. Det er ifølge DR Regionalen i Næstved erfaringen i Nakskov, der har valgt end helt anden vej end Helsingør, hvor byens specialklasser for romabørn er kendt ulovlige. I Nakskov kontakter kommunen familierne, når de flytter til byen og spreder børnene på byens skoler, og det har givet gode resultater."

 • 4. juni 2004 Weekendavisen s. 8
  De svigtede sigøjner-børn

 • 27. maj 2004 Jyllands-Posten
  Sigøjnerklasser er ulovlige

 • 27. maj 2004 Politiken
  Romaklasser ulovlige
  "Den stigende tendens i skolevæsnet til at udskille særlige etniske grupper i særlige klasser forsøges nu bremset af Undervisningsministeriet. I en vejledende udtalelse fra ministeriet kaldes den slags »i strid med loven om folkeskolen«."

 • 26. maj 2004 Internetavisen Jyllands Posten
  Minister underkender Helsingørs romaklasser
  "Helsingørs særlige skoleklasser for roma - tidligere kaldt sigøjnere - er i strid med loven om folkeskolen. Det oplyser Undervisningsministeriet i en vejledende udtalelse til Tilsynet med kommuner under Statsamtet København. "

 • 26. maj 2004 DR Online
  Undervisningsministeriet: Romaklasser ulovlige
  "Helsingørs særlige klasser kun for romabørn er i strid med folkeskoleloven. Det slår undervisningsministeriet fast i en udtalelse til Tilsynet med kommuner under Statsamtet København."
  Læs mere på dr.dk..

 • 24. maj 2004:
  Undervisningsministeriet vurderer at sigøjnerklasserne i Helsingør strider mod folkeskoleloven og udsender samtidig notat der slår fast at det er ulovligt at opdele elever efter etnisk oprindelse.

 • 12. marts 2004, Urban:
  Helsingør lukker romi-klasser
  F-KLASSER Tre specialklasser for romier i Helsingør lukkes, og eleverne sluses over i normalklasser.
  Endnu inden tilsynsrådet er færdig med at behandle en klage over Helsingør Kommunes tre særlige skoleklasser for romier, også kalder F-klasser, har kommunen valgt at nedlægge klasserne til næste skoleår og flytte størstedelen af de cirka 30 elever over i almindelige klasser. De elever, der efter sommerferien skal i syvende klasse eller højere, forbliver dog i de særlige F-klasser.

 • 12. marts 2004, Jyllands-Posten:
  Integration: Omstridte roma-klasser nedlægges
  Fraværsklasserne i Helsingør Kommune, hvor størstedelen af eleverne er romaer, bliver nedlagt. Børnene skal nu som udgangspunkt gå i almindelige klasser, og det vækker begejstring hos romaerne.

 • 11. marts 2004, Helsingør Dagblad:
  Splittet Børne- og ungeudvalg: Én romaklasse bevares endnu i nogle få år

 • 11. marts 2004, P4 Københavns Radio 9:30:
  F-klasser i Helsingør nedlægges

 • 4. marts 2004. Ansatte fra romaklassen på Nordvestskolen argumenterer for at romaklassen skal besvares, uden at tage stilling til at romaklasserne sandsynligvis både strider mod menneskerettigheder og folkeskoleloven. Det fremgår af en udtalelse til Børne- og Ungeudvalget. I udtalelsen lægges der i stedet vægt på at den opbyggede ekspertise og den opnåede fortrolighed med romaforældrene vil gå tabt. Desuden fremhæves at det være meget dyrere at hjælpe romabørnene i det etablerede hjælpesystem. Lukningen vil således betyde at der enten skal oprettes flere pladser i de almindelige specialklasser eller bruges mange ressourcer på at sikre at den enkelte elev kan være med i en normalklasse.

  4. marts 2004 Frederiksborg Amts Avis:
  Svage elever tabes ved klasse-lukning
  Svage elever vil blive svigtet og stor ekspertise om udsatte børn gå tabt, mener en lærergruppe i debatten om lukning af F-klasser.
  Læs artiklen på Frederiksborg Amts Avis' hjemmeside..
  3. marts 2004 Helsingør Dagblad:
  For første gang tager lærere til genmælde mod planlagt lukning af romaklasser: De mest udsatte børn bliver tabt for altid
 • 3. marts 2004, P4 Københavns Radio 15:30 og 17:30:
  Lærere imod lukning af sigøjner-klasser

 • 27. februar 2004 Frederiksborg Amts Avis:
  Støtter forslag om romi-klasser
  Lad os prøve noget andet, lyder opfordringen fra skoleinspektør Jarl Gerner i debatten om de omstridte specialklasser.
  Læs artiklen på Frederiksborg Amts Avis' hjemmeside..

 • 26. februar 2004, Politiken:
  Helsingør vil opgive romaklasser
  Tre klasser for fagligt svage sigøjnerbørn i Helsingør bliver sandsynligvis nedlagt. Utallige forsøg på at få børnene i skole er mislykkedes.
  Læs hele artiklen på www.politiken.dk...

 • 26. februar 2004 Tv2-Lorry, nyhederne 19:30: Helsingør opgiver romaklasser

 • 25. februar 2004 Københavns Radio

 • 25. februar 2004 Frederiksborg Amts Avis:
  Pigeklasse spredes fra sommerferien
  "Byrådet vedtog allerede sidste år at lukke pigeklassen af økonomiske hensyn, siden har både elever, lærere og forældre strittet imod planerne.
  Et af argumenterne for at bevare pigeklassen er, at pigerne støttes af deres fædre, fordi klassen udelukkende er for piger. Men Erling Hansen vil ikke acceptere den slags "spilleregler", der går imod en dansk tradition for blandede klasser.
  Børne- og Ungeudvalget overvejer i øvrigt også at nedlægge de særlige F-klasser for børn, hvor forældrene forpligter sig til at sørge for at sende deres børn i skole.
  De tre F-klasser i kommunen har pt 28 elever og klassen har først og fremmest henvendt sig til børn af sigøjnerfamilier. Men fremmødet har for lavt til, at kommunen vil lade klasserne fortsætte, forklarer Erling Hansen."
  Læs artiklen på Frederiksborg Amts Avis' hjemmeside..

 • 24. februar 2004, Helsingør Dagblad:
  Helsingørs romi-klasser står til lukning
  Helsingør Kommunes meget omdiskuterede romi-klasser i folkeskolen kan allerede fra udgangen af dette skoleår være historie, da politikerne overvejer en hurtig lukning af klasserne allerede til sommerferien.

 • 25. januar 2004, Berlingske Tidende, 1. sektion, side 3
  Stor succes med tvangshjemsendelse
  "BALKANEKSPRES Afviste asylansøgere fra Balkan har udgjort en af de største grupper på asylcentrene. Nu tvangshjemsendes de i et tempo, hvor politi og integrationsministeren taler om »kanonsucces«. Takket være intensivt diplomatisk fodarbejde på alle niveauer er danske udlændingemyndigheder i gang med at score en solid succes på tvangshjemsendelse af afviste asylansøgere fra Balkan."
  Læs mere på siden 'Tvangshjemsendelser'

 • 6. november 2003: Pjækbøde afvises af foreningen Skole og Samfund samt af ministre og flertallet af folketingets politikere. Læs artikel "Klart nej til forslag om pjækkebøder" på www.politiken.dk..

 • 6. november 2003 Politiken: "Kunsten at lave en lovlig sigøjnerlov" og "Forældre skal have bøder, når børnene pjækker" (Læs artiklen på på www.politiken.dk).

 • 20. oktober 2003, Helsingør Dagblad:
  Haarder vil liste romi-model ind ad bagdør

 • 16 oktober 2003 DR TV-avisen 21:00
  Kritik af race-adskillelse
  Danmark kritiseres i en international rapport om menneske- rettigheder for at støtte race-adskillelse. Rapporten henviser til de særlige sigøjnerklasser der er oprettet for Romafolket i Helsingør. Tilsynsrådet er i gang med at vurdere lovligheden af romaklasserne.
  Citater fra indslaget:
  Nicolai Gheorghe, rådgiver for OSCE:
  "Hvis Danmark vil leve op til EUs standarder - så må disse klasser ophøre og eleverne straks overføres til almindelige klasser." "Hvis skolen anbringer børn i særlige klasser - så er det raceadskillelse og det er ulovligt."
  Helsingørs borgmester Per Tærsbøl (C):
  "Det lyder måske lidt frækt men jeg er egentlig ligeglad altså - jeg er egentlig fuldstændig ligeglad fordi jeg har kun en mission - det er at sørge for at de kan klare sig i det danske samfund så må man for min skyld godt anklage os alle de steder man nu kan finde på."
  Rade Stallone, elev i sigøjnerklasse:
  "Man får ikke noget ordentlig undervisning man føler sig dum på en eller anden måde."
  Laza Stallone, far til Rade:
  "Du møder op hver dag men du kører træt i det fordi du ikke får noget ud af det og du ser alle andre børn i skolegården lege med hinanden, men ikke med dig - selv der i skolegården er der en forskel."

 • 15 oktober 2003:
  Race segregation af romabørn i Danmark står opført i netop udkommet OSCE-rapport udarbejdet af International Helsinki Federation for Human Rights (OSCE er en forkortelse af Organisation for Sikkerhed og Samarbejde i Europa).
  Fra rapporten:
  "In many countries of the OSCE region, Romani children are schooled in racially segregated school facilities or arrangements, including schools or classes for the mentally disabled, schools or classes separated explicitly on grounds of race or ethnicity, special arrangements whereby Romani children are excused from regular school attendance and/or schools which are segregated as a result of their location in a ghetto or similarly excluded Romani settlement. Such schooling arrangements are invariably substandard, and deprive both Roma and non-Roma of the benefits of schooling in a multi-cultural environment. Racial segregation in schooling effectively ensures the continuing exclusion of Roma from enjoying a range of fundamental human rights above and beyond the right to education. Countries with racially segregated educational arrangements for Roma include Bulgaria, Croatia, Czech Republic, Denmark, Greece, Hungary, Romania, Serbia and Montenegro, Slovakia and Slovenia, among others:
  [..]
  In Denmark, a complaint was filed in December 2002 against the placement of thirty Romani pupils into three segregated Romani classes in the Municipality of Helsingør, eastern Denmark. According to the complaint, Romani students were placed in the segregated classes without any pedagogical-psychological assessment. The complaint alleges that the definition of the Romani classes as neither normal classes nor special classes for children with special needs, but as classes for Romani children, based solely on their ethnicity, precludes children in these classes from the benefits offered to these various categories of classes. The result of this practice is the denial of equal educational opportunities for Romani children in Denmark. In July 2003, the Local State Council which is handling the complaint submitted the information to the Ministry of Education asking for clarifications. No response had reportedly been received as of August 2003."
  Læs hele rapporten..

 • 13 oktober 2003 Frederiksborg Amts Avis:
  Romi-kontoret tager to år til
  "Projekt Fælles Indsats - der skal aktivere romierne i Helsingør - er blevet så stor en succes, at projektet fortsætter de næste to år." Læs artiklen på Frederiksborg Amts Avis' hjemmeside..

 • 10 oktober 2003 DR P3-nyhederne:
  "En meget omdiskuteret klasse for piger med udenlansk eller sigøjnerbaggrund bliver nu lukket i Helsingør"
  "Lukningen af klassen falder sammen med klager til Frederiksborg Amts Tilsynråd om at pigeklassen er race diskriminerende. En af klagerne, Henrik von Bülow, mener at klassen formål har været at sikre pigerne mod kontakt med drenge og risikoen for at de kunne miste deres dyd og dermed deres værdi ved et ægteskab."
  Læs mere..

 • 10 oktober 2003 DR Radioavisen 6:00:
  "Helsingør lukker sin omdiskuterede skoleklasse for pige med sigøjnerbaggrund og udenlandsk oprindelse"
  "Piger som forældrene frygter vil miste deres dyd hvis de går sammen med drenge. Klassen er i følge kritikere race diskriminerende men det er slet ikke derfor den blive lukket siger kommune" ".. Men lukningen af klassen falder sammen med klager til Frederiksborg Amts Tilsynsråd om at klassen er race diskriminerende.."
  Læs mere..

 • 9 oktober 2003 Tv2 Lorry 19:30:
  Sparekniv rammer piger
  Skoleklasse for sigøjnerkvinder nedlægges.

 • 9 oktober 2003 P4 Københavns Radio 17:30:
  Omstridt 10.klasse kun for piger lukker formentlig
  I ti år har piger i Helsingør kunne gå i en særlig 10.klasse kun for piger, men det vil sandsynligvis ikke kunne lade sig gøre fremover.
  For at spare penge har byrådet besluttet at lukke den såkaldte P-klasse på Byskolen. Klassen bruges primært af udenlandske piger - mange af dem med sigøjner-baggrund.

 • 8 oktober 2003:
  Helsingør kommune nedlægger særlig pige-klasse
  Helsingør kommune nedlagde på et byrådsmøde d. 6 oktober kommunens særlige pige-klasse for indvandre- og flygtningepiger, der blev oprettet i 1993. Der har gået flest romapiger i klasserne men også pige fra kommunens øvrige etniske grupper. Klasserne har bl.a. været oprettet for at imødekomme forældres ønsker om at deres døtre ikke skulle gå sammen med drenge efter puberteten. Pigerne har kunne gå i klassen i op til 5 år således at det har været muligt at få lært pigerne de ting, som mange af dem ikke har fået lært i de almindelige klasser pga. fravær eller andet. Nedlæggelsen møder stor modstand fra lærere og elever, se presseklip fra Helsingør Dagblad nedenfor.

 • Helsingør Dagblad d. 7 oktober 2003:
  Pigerne søger hjælp hos ministre og folketing
  En blanding af vrede og mismod bredte sig her til morgen på Byskolen, da det blev kendt, at et flertal af Helsingørs byrådspolitikere i aftes besluttede at lukke skolens unikke pige-klasse. Hverken ledelse, bestyrelse, lærere eller forældre blev spurgt eller hørt forud for beslutningen.

 • 30. august 2003 Tv2-Nyhederne 19:00
  Forældrestraf
  Tv2-Nyhederne fortæller at regeringen i en ny handlingsplan nævner at de vil arbejde på at gøre det lovligt at straffe forældre økonomisk hvis ikke de sender deres børn i skole. Indslaget omhandlede den ulovlige ordning i Helsingør hvor kommunen trak romaforældre i kontanthjælp når deres børn ikke mødte i skole. Trods en rundspørgen til ministrierne er det ikke lykkedes romnet.dk at få bekræftet historien. Ingen som vi har talt med kan finde hvor det står i regeringens handlingsplaner eller kender til kommende lovforslag der vil gøre det muligt at straffe forældre økonomisk hvis deres børn ikke kommer i skole.
  Ideen med at gøre det lovliggøre Helsingørs ulovlige praksis blev første gang nævnt af regeringen i marts 2002 i handlingsplanen 'På vej mod en ny integrationspolitik' men endnu har det ikke ført til ny lovgivning, der gør denne praksis lovlig.

 • 19.-20. juli 2003 Søndagsavisen
  Stadig tvivl om romiklasser

 • 1. juli 2003 Med titlen: "Danmarks sigøjnere" sætter "Nyhedsbrevet: Brikker til et fællesskab" over 14 sider fokus på romaer i Danmark og de mennesker som arbejde med dem. Nyhedsbrevet udgives af Boligselskabernes Landsforening og Kommunernes Landsforening i samarbejde med Københavns Kommune. Nyhedsbrevet er en del af sekretariatet: 'Byudvalget's arbejder, hvis målsætning bl.a. er at modvirke social og kulturel segregering på boligområdet. Dette nummer af Nyhedsbrevet er helt unikt, da der kun meget sjældent produceres materiale om romaerne i Danmark.
  Nyhedsbrevet er forfattet af journalist Dorte Schmidt og er med fotos af fotojournalist Vibeke Toft.
 • 30. juni 2003 kl. 7:00 - 8:00 Danmarks Radio, P1 morgenmagasinet
  Romaernes situation i Danmark.
  Romaernes situation i Øst-landene efter murens fald

  I anledningen af verdensbankens romakongres diskuterer morgenmagasinet romaernes situation i Europa. Helsingørs politik overfor romaerne, hvor romaernes problemer defineres som kulturelle i stedet for sociale kritseres i indslaget af historie studerende Biljana Muncan.

 • 13. juni 2003 Danmarks Radio, P1 Debat
  Manglende fremmøde koster kontanthjælp Af Jan Ewald, formand for Socialudvalget i Helsingør Kommune.
  "Det vi havde ønsket os med lovændringen var, at vi kunne kombinere almindelig aktivering med dette at følge eget barn/børn i skole – og hvis dette ikke sker, da at kunne skære ned på offentlige ydelser af enhver art."

 • 13. juni 2003 Jyllands-Posten , JP Århus side 4
  Kontanthjælp: Kommunen slipper ikke for socialhjælp "Grundloven og serviceloven forhindrer, at kommunen kan fjerne kontanthjælpen fra dårlige forældre, påpeger ekspert, som kalder loven på området for sjusket og på kant med menneskerettighederne."

 • 13. juni 2003 Jyllands-Posten , JP Århus side 4
  Skole: Rådmand afviser Gade "Det er i strid med menneskerettighederne, når borgmester Louise Gade (V) med en ny lov i hånden vil fjerne kontanthjælpen fra forældre, der ikke sørger for at deres børn kommer i skole, og samtidig vil hendes forslag efter alt at dømme slet ikke virke over for den primære målgruppe, flygtning og indvandrere. Det siger socialrådmand Flemming Knudsen (S), som derfor hverken mener forslaget er lovligt eller en god idé. Grønt lys. Dermed går rådmanden i rette med integrationsminister Bertel Haarder (V), der i sidste uge gav grønt lys for borgmester Louise Gades (V) forslag om at tage kontanthjælpen fra forældre, hvis deres børn udebliver fra skole. "

 • Helsingør Dagblad torsdag d. 12. juni 2003, side 12:
  Indlæg af integrationsminister Bertel Haarder trykt i Helsingør Dagblad torsdag d. 12. juni 2003, side 12: "Det er fuldkommen rigtigt, når man den 28. maj 2003 her i Helsingør Dagblad kunne læse, at regeringen ikke gør "Helsingør-modellen" til lov."
  Læs Bertel Haarders indlæg..

 • 7. juni 2003 Politiken
  Helsingør må lægge pisken

 • 4. juni 2003 Politiken 4. juni 2003, 2 . sektion side 6
  Fejl og fakta "Vi har fleregange i den seneste uges tid, senest mandag (2.6.), skrevet, at regeringen arbejder på et forslag »om at tillade kommuner at trække forældre i kontanthjælp, hvis de ikke sørger for, at deres børn kommer i skole«. Det er en forkert oplysning. Niels Nørgaard" Læsernes Redaktør Politiken.

 • 31. maj 2003/2. juni 2003. Kommentar fra romnet.dk: Den usande historie om lovindgrebet mod 19 romafamilier: "Regeringens nye lovforslag gør det ikke lovligt at trække forældre i kontanthjælp hvis deres børn ikke møder i skole. Desværre er der i dag endnu en artikel som skriver videre på den usande historie om at det nu skulle være blevet lovligt. Historien fortsætter åbenbart i de landsdækkende aviser på trods af at arbejdsmarkedsstyrelsen og beskæftigelsesministeriet har afkræftet historien overfor Helsingør Dagblad og på trods af at folketingets integrationsudvalg i onsdags blev orienteret om den rette tolkning af loven, som slår fast at forældre ikke kan trækkes i socialeydelser som følge af deres børns fravær. Integrationsminister Bertel Haarder og Helsingørs Kommunes udmeldinger i pressen om at det nu var blevet lovligt trække forældre i kontanthjælp når deres børn ikke mødte i skole sådan som Helsingør havde gjort overfor romaer må står for deres egen regning. Romnet.dk finde det beklageligt at romaer som gruppe endnu engang bliver hængt ud for at være årsag til special love. I sin tid brugte Helsingør Kommune kun den ulovlige praksis overfor 19 familier. Når Bertel Haarder og Helsingør Kommunen gør romaer som gruppe ansvarlig for ændringer i integrationsloven er det derfor helt ude af proportioner. En sådan lov vil ikke kunne føres ud i praksis da den vil stride mod diverse konvention og derfor har ministerierne og arbejdsmarkedsstyrelsen nu også bekræftet at loven ikke kan bruges til at straffe forældre for deres børns fravær. At medierne fortsætter med de misvisende oplysninger om at loven kan bruges til det er helt uacceptabelt da det ikke har hold i virkeligheden og derfor kun kan betragtes som endnu en god historie om sigøjnerne, der påpeger romaernes særegenhed og legitimerer diskriminerende tiltag overfor romaerne i Danmark".
  Artikel: 31. maj 2003 Politiken sek. 3, side 1: Et utrolig virksomt middel.
  "Regeringen ønsker at give kommuner lov til at trække forældre for dele af kontanthjælpen, hvis ikke deres børn kommer i skole. Metoden blev opfundet af Helsingør Kommune, som har brugt metoden primært over for kommunens sigøjnere. Vi har spurgt Jan Ewald, formand for socialudvalget i Helsingør Kommune, om ikke metoden er en urimelig formynderisk indgriben i folks familieliv. »På ingen måde!«, lyder svaret."
  Artikel: Politiken 31. maj 2003, 3 . sektion side 5
  Brian, Hassan og den borgerlige konsekvens
  Artikel: Politiken 2. juni 2003, 3 . sektion side 5
  VK-strategi: Noget for noget "Tankegangen kommer også til udtryk i forslaget om at tillade kommuner at trække forældre i kontanthjælp, hvis de ikke sørger for, at deres børn kommer i skole."

 • 28. maj 2003 Helsingør Dagblad, forsiden:
  Ny tolkning af regeringens lovforslag om forældre-aktivering skuffer socialudvalgsformand - Ulovligt at trække forældre for børnefravær: LOVFORSLAG ER INGEN HELSINGØR-MODEL
  side 12:
  Ny Helsingør-lov er slet ikke Helsingør-model
  Det bliver ikke lovligt at trække forældre i kontanthjælp eller understøttelse, hvis deres børn forsømmer i skolen. Nyt lovforslag er meget mere generelt. Ærgerligt, siger formanden for social- og sundhedsudvalget i Helsingør Kommune, den konservative Jan Ewald.

 • 28. maj 2003 romnet.dk.
  Helsingør-model blive ikke lovlig sådan som det er fremsagt i pressen
  Henrik von Bülow oplyser i dag over for romnet.dk: Regeringens ændringer af integrationsloven vil ikke som det er fremstået i pressen åbne op for at man vil kunne trække forældre i socialhjælp hvis deres børn ikke møder i skole. Forslaget er et beskæftigelsesfremmede aktiveringsprojekt under arbejdsmarkedsstyrelsen. Det er ikke en forældre ansvarsmodel men drejer sig om at give forældrene indsigt i det danske samfund fx gennem aktivering i en skole eller børnehave. Målet er at de får en bedre forståelse af disse institutioner i samfundet og derved vil det eventuelt som en sekundært gevinst kunne opnås at de sender deres børn mere i skole. De kan ikke i et aktiveringsprojekt blive bedt om at følge deres egne børn i skole og de kan ikke trækkes i sociale ydelser hvis deres børn i møder i skole. Aktiveringsprojekter kan ikke kædes sammen med deres egne børn. Modsat hvad der udtalt i pressen fra integrationsministeren Bertel Haarder og Helsingør Kommune. Under et aktiveringsprojekt vil den aktiverede som følge af det nye lovforslag eventuelt kunne blive bedt om at følge 10 andre børn til og fra institution, og kunne så også få lov til at tage sit eget barn med. Men hvis deres eget barn ikke møder vil forældre ikke kunne blive trukket i sociale ydelser, da dette udelukkende afhænger af den aktiveredes eget fremmøde i aktiveringsprojektet. Det må konkluderes at dette lovforslag på ingen punkter ligner Helsingør Kommunens praksis som blev underkendt af Frederiksborg Amts Sociale Nævn i 2002. Så der er stadig ikke lovhjemmel for at genindføre den tidligere praksis; og et forsøg på at gøre dette i Helsingør vil derfor fortsat være ulovligt. Yderligere oplysninger, Henrik von Bülow tlf.: 31136226.

 • 26. maj 2003 BT
  Kommune: Mere pisk, Haarder
  "Træk i kontanthjælp fik lediges børn i skole, men også forældre i job bør straffes økonomisk for ungernes fravær, lyder et forslag fra Helsingør Kommune."

 • 26. maj 2003 Helsingør Dagblad.
  Integrationsminister gør Helsingør-model til lov

 • 26. maj: Også artikler i Jyllandsposten(Kontanthjælp: Konsekvens hilses velkommen), Politiken(Kontant straf for pjæk), Fyns stifstidende(Træk i kontanthjælp fik børn i skole) og Frederiksborg Amts Avis(Helsingør-model bliver lov).

 • 25. maj 2003, Berlingske Tidende
  Tvang skal gøre forældre ansvarlige
  "Med økonomisk straf vil regeringen tvinge ledige forældre til at tage ansvar for deres børn ved at følge dem i skole og deltage i vagtværn. Det skal hjælpe udlændinge, der mangler »forståelse for samfundets normer.«" "Nu sikrer vi, at børnene kommer i skole, forældrene kommer op om morgenen - og så lærer de skolen at kende, hvad især mange af udenlandsk herkomst har brug for. De ser ofte skolen som noget fremmed og farligt, men sådan er det jo ikke i Danmark,« siger Bertel Haarder." "Lovændringen kommer efter, at det sociale nævn har bremset et lignende succesrigt initiativ i Helsingør, fordi det var i strid med loven."

 • 25. maj 2003 kl. 14:10 /Opdateret 25. maj 2003 kl. 15:31, www.politiken.dk
  DF støtter regeringens forslag om forældre-tvang
  Læs hele artiklen på www.politiken.dk...

 • 25. maj 2003, DR-nyheder, radioavis og tv-avisen
  Tvang skal gøre forældre ansvarlige
  "Ledige forældre fra belastede familier skal nu sættes i aktivering med kontante krav om, at de skal følge deres børn i skole hver morgen, gå til hånde på skolen eller deltage i vagtværn mod unges kriminalitet."
  Læs mere og se indslag på www.dr.dk...

 • 25. maj 2003, TV2 nyheder
  Tvang mod forældre

 • 24. maj 2003 Helsingør Dagblad.
  Stærke reaktioner på romiklasse kritik i Helsingør: Skamløshed overfor toturofre og ansatte.
  Direktør for Helsingør Kommunens Børne- og Ungeforvaltninge Bjarne Pedersen betegner Henrik von Bülows brug af toturparagraf i romiklassesagen som en skamløshed overfor toturofre og de ansatte i Kommunen der har arbejdet med klasserne.

 • 22. maj 2003 Helsingør Dagblad, side 10.
  Toturparagraf kan koste Helsingør en formue af Kirsten Moth.
  Under overskriften "Toturparagraf kan koste Helsingør en formue" omtaler avisen en pressemeddelelse fra klageren Henrik von Bülow i hvilken han gør opmærksom på at Helsingør Kommune og den danske stat er forpligtede til at yde erstatning til samtlige personer der har gået i kommunens rene romaklasser. Henrik von Bülow henviser til at race segregation i international retspraksis hører under toturparagrafen da der er tale om en krænkende og nedværdigende behandling som i internaltional retspraksis betegnes psykisk totur.

 • 9. maj 2003: ERRC Sues Denmark Regarding Forced Expulsions of Kosovo Roma. The European Roma Rights Center today filed an urgent request to the European Court of Human Rights in Strasbourg to stop Denmark from implementing measures to expel a Kosovo Romani family, including three minor children, back to Kosovo... Læs pressemeddelelse..

 • 28. marts 2003 Dagens Nyheter, side 2 sek. A
  APROPÅ/ANTIZIGANISM af Tiina Meri. "Det europeiska centret för romers rättigheter, ERRC, har också konstaterat att de romska klasserna i Danmark bryter mot de flesta konventioner som rör mänskliga rättigheter." "Med tanke på romernas situation i EU:s kandidatländer är det illavarslande att även ett gammalt EU-land som Danmark kan anklagas för negativ särbehandling av romer." "Även från vårt grannland borde signalen vara tydlig mot den diskriminering, och det hämningslösa hat, som drabbar romer runt om i Europa."

 • 26. marts 2003, kl 17:00, Sveriges Radio P1, Studie Ett:
  Indsalg om race segregation af romabørn i Helsingørs skoler i Sveriges Radio P1: Dansk apartheit av Gösta Lempert. Danmark. I over 20 år er sigøjnerbørn blevet placeret i såkaldte romaklasser adskilt fra andre danske børn. Men nu er Helsingør Kommune blevet anmeldt for at bedrive race adskillese. Studie Ett har besøgt Borupsgård skolen i Helsingør. Her vi møder vi den 11-årige dreng som slet ikke bryder sig om at gå i en særskilt klasse for romaer...
  Hør indslaget på sverige radios hjemmeside...

 • 26. marts 2003 Jyllands-Posten, 1 . sektion side 3:
  1000 asylansøgere tvinges ud af Danmark
  Op imod 1000 asylansøgere fra Kosovo og Serbien bliver i de næste uger tvunget ud af Danmark, med mindre de indvilger i at rejse frivilligt. I går begyndte de første af omkring 100 kosovoalbanere ifølge Dansk Røde Kors at lade sig tvangsforflytte til Sandholmlejren, efter at deres frist for at indvilge i at rejse frivilligt udløb mandag.
  Kommentar fra romnet.dk: Hovedparten af de 1000 afviste asylansøgere er romaer som i følge flere internationale flygtninge organisation ikke skulle udvises til til Kosova, Serbien og Montenegro da disse lande ikke er sikre. Læs mere på siden 'Tvangshjemsendelser'

 • 13. marts 2003. European Roma Rights Center(ERRC) retter i et åbent brev til Anders Fogh Rasmussen en skarp kritik af at Danmark tvangshjemsender Romaer til Serbien, Montenegro og Kosova på trods af at provinserne endnu ikke er sikker for udsatte minoritetsgrupper som romaer. Desuden kritiseres de meget grove former for pression den danske stat har benyttet sig af for at få romaerne til at rejse hjem frivilligt.
  Læs ERRC's pressemedelelse og det medfølgende brev til Anders Fogh Rasmussen

 • 21. marts 2003 Haber - tyrkisk-dansk avis, sider 3
  KAMP FOR RETTIGHEDER TIL ROMAERNE

 • 27. februar 2003. For første gang i Danmark udkommer danskproducerede undervisningsbøger på romski/romanes. Læs om de to bøger på finfo..

 • 22. februar 2003 Dagbladet Information, forsiden og side 5:
  Forsiden:
  KOMMUNE MELDT FOR RACEDISKRIMINATION
  Helsingør kommune er meldt til tilsynsrådet for raceadskillelse af folkeskoleelever. De tre specielle sigøjner-klasser i Helsingør, der går under navnet romi-klasser, er i virkeligheden udtryk for raceadskillelse. Det mener tre specialestuderende, der har meldt kommunen til tilsynsrådet.
  Side 5, Roma-udfordringen:
  'Du stinker af lort, sigøjner'
  Det vigtigste er at klare nuet
  Helsingør beskyldes for apartheid
  Fakta: Roma-byen, Den gik ikke, Sigøjnere truet

 • 15. februar 2003 Helsingør Dagblad
  En sand Stallone er stolt over at være sigøjner

 • 10. februar 2003 Svensk TV4 lokal nyhederne i Helsingborg
  HELSINGÖR ANMÄLS FÖR ROMSKA SKOLKLASSER

 • 10. februar 2003 Helsingborgs Dagblad
  HELSINGÖR ANMÄLS FÖR ROMSKA SKOLKLASSER
  HELSINGÖR BESKYLLS FÖR DISKRIMINERING

 • 9. februar Søndagsavisen
  Helsingør igen i roma-strid

 • 7. februar 2003 Politiken s.6/1
  HELSINGØR FASTHOLDER SÆRLIGE ROMI-KLASS

 • 6. februar 2003 metro Xpress
  Helsingør afviser romi-klager

 • 5. december 2003 Sydsvenska Dagbladet sek. A, bagsiden
  HELSINGÖRS SPECIALKLASSER FÖR ROMSKA BARN BLIR KVAR

 • 5. februar 2003 Urban

 • 5. februar 2003 Berlingske Tidende, s. 2/1
  HELSINGØR AFVISER KLAGE OVER ROMIKLASSER

 • 4. februar 2003 Helsingør Dagblad
  Byrådet afviser klager over romiklasser
  For børnenes skyld

 • 3. februar 2003 Frederiksborg Amts Avis
  Afviser klage over romi-tilbud

 • 3. februar 2003 Netavisen Infopaq
  HELSINGØR ANKLAGET FOR RACEADSKILLELSE

 • 3. februar 2003 Helsingør Dagblad.
  Leder.

 • 2. februar 2003 Søndagsavisen
  KLAGE OVER ROMA-KLASSE

 • 1. februar 2003 Helsingør Dagblad, forside og side 10

 • 1. februar 2003 Kristeligt Dagblad
  KRITIK AF SIGØJNERKLASSER

 • 1. februar 2003 Frederiksborg Amts Avis

 • 29. januar 2003 Metro Xpress, s. 17
  Klage over romi-skoleklasse

 • 29. januar 2003 Frederiksborg Amts Avis, s. 4/2
  Tavshed om sigøjner-undervisning
  Læs artiklen på Frederiksborg Amts Avis' hjemmeside..

 • 29. januar 2003 Frederiksborg Amts Avis, forsiden
  Lav loven om
  Hvor er folketingspolitikerne henne i sagen om undervisning af sigøjnerbørn?

 • 29. januar 2003 Helsingør Dagblad
  Haarder vil gøre alt for at hjælpe Helsingør med sigøjnerproblem

 • 29. januar 2003 Morgenavisen Jyllands-Posten, s. 5/JP København:
  SPECIALKLASSER PRODUCERER TABERE:
  Der kan være tale om raceadskillelse, når Helsingør Kommune opretter særlige klasser til sigøjnerbørn, mener blandt andet Romaforeningen, der nu har klaget til Tilsynsrådet. Foreningen mener, at det er i strid med dansk lov, at de pågældende 30 elever placeres i klasserne uden den sædvanlige pædagogiske anvisning, som det er normalt for specialklasser.

 • 28. januar 2003 Danmarks radio TV1, TV-avisen 18:30

 • 28. januar 2003 P4 Københavns Radio kl. 17:30
  Sigøjnere går i specialklasser i Helsingør

 • 27. januar 2003 Frederiksborg Amts Avis, s. 4/2:
  KLAGER OVER ROMI-KLASSER:
  Økonomiudvalget skal i dag tage stilling til en klage, som Tilsynsrådet har fået over Helsingør Kommunes særlige undervisningstilbud for roma-børn (sigøjnerbørn).

 • 26. januar 2003 P4 Københavns Radio kl. 8:30 og 9:30
  Helsingørs sigøjner-klasser skal undersøges

 • 24. januar 2003 Danmarks radio TV1, TV-avisen 18:30:
  SIGØJNERE
  En gruppe borgere i Helsingør anklager nu kommunen for RACE- DISKRIMINATION. Det gør de, fordi Helsingør kommune anbringer sigøjnerbørn i skoleklasser for sig selv.

 • 23. januar 2003 Helsingør Dagblad
  Helsingør Kommune indbragt for Tilsynsrådet

   

Indland 2000, 2001 og 2002:
Læs presseklip fra 2000, 2001 og 2002 vedr. romaer i Danmark..

 

 
Nyhedsarkiv UDLAND fra 2006 og før

  30. november 2006, Europa-Parlamentet - Nyheder
  Flamenco for Romafolkets rettigheder
  "Den verdenskendte spanske flamencodanser Joaquín Cortés mødtes tidligere på ugen med Europa-Parlamentets formand Josep Borrell og medlemmer af Europa-Parlamentet (MEP'er) for at drøfte romaernes situation i Europa."
  29. november 2006, Berlingske Tidende
  Satirefilm udløser massivt erstat ningskrav
  "EFTERSPIL. Sasha Baron Cohen (Ali G) er blevet verdensberømt med sin film »Borat«. Nu kræver indbyggere i en lille rumænsk landsby, der optræder i satiren, en erstatning på 30 millioner dollar. En tysk og en amerikansk advokat fører ordet. Glod er en landsby i de rumænske karpaterbjerge, som ikke udmærker sig ved større rigdom. Besøgende fortæller, at indbyggerne – næsten alle romaer, altså sigøjnere – er meget fattige. Der er ingen gasledning, intet rindende vand og ingen kloak. Nu er der imidlertid en chance for, at Hollywood forvandler Glod til en guldgrube."
  29. november 2006, Politiken 1. sek. s. 4
  Europa tager for let på racehad
  "RACEHAD I EU. Der er store problemer med racisme, fremmedhad og diskrimination af minoriteter i samtlige europæiske lande. Det var budskabet fra det europæiske observatorium, der i går fremlagde sin årlige statusrapport. »Et af de største problemer i kampen for at bekæmpe racisme er viden og indsamling af data«, siger hun. Rapporten peger på de 8 millioner romaer i EU som en af de grupper, der er særligt udsatte."
  17. november 2006, Jyllandsposten
  Kritik af tvangsflytning af romaer
  "Slovenien: Europarådets menneskeretskommissær kritiserede torsdag Sloveniens beslutning om at tvinge en roma-familie til at flytte fra en landsby, fordi deres slovenske naboer ikke vil have dem boende. »Det er uacceptabelt, at en gruppe mennesker må forlade deres hjem, fordi befolkningsflertallet i området kræver det,« sagde menneskeretskommissær Thomas Hammarberg."
  3. oktober 2006, Politiken 1. sek. s. 9
  Chauvinisme: Bruxelles: Racistisk e-mail ryster Europaparlamentet
  "Bulgarsk observatør kræves fjernet på grund af udfald mod ungarsk politiker, der forsvarer roma-mindretal. Sigøjnerpiger er der nok af, »men de bedste af dem er meget dyre«. Det skrev en bulgarsk politiker forleden til store dele af Europaparlamentet – og udløste en politisk krise for Bulgarien, netop som landet træder ind i EU."
  10. september 2006, Politiken 1. sek. s. 9
  Fattige romapiger solgt til Norge og Danmark
  "Romaer har traditionelt holdt sig fra prostitution. Men en bande romaer er netop blevet anholdt for at købe unge piger i fattige tjekkiske romafamilier til brug på sexmarkedet i Norge og Danmark."
  3. august 2006, Kristeligt Dagblad s. 14
  Sigøjnerkvarter skal jævnes med jorden
  "Bulldozere står parat til at jævne Europas ældste sigøjnerkvarter, Sulukule, i Istanbul, med jorden. Sigøjnernes huse skal skiftes ud med efterligninger af osmanniske villaer - i strid med Unesco's retningslinjer. - Vi flytter os ikke. Vi har boet her i tusind år, og vi er bundet til stedet med spirituelle bånd. Manden, der taler, hedder Sükrü Pündük. Han bor i Sulukule i Istanbul, Europas ældste sigøjnerkvarter, og det har han tænkt sig at blive ved med - også selvom myndighederne vil det anderledes."
  21. juli 2006 Information
  Bulgarske mødre narres til at sælge babyer
  Grækenland har Europas laveste fødselsratio, mens Bulgariens romaer har en af Europas laveste levestandarder. Derfor er de fristet til at sælge deres børn til barnløse grækere, forledt af kriminelle bagmænd
  1. juni 2006 Information
  Mindretal: Europa-Parlamentet til kamp for roma-kvinder
  Europas romakvinder er udsat for udbredt og ekstrem diskrimination som vold, tvangs-sterilisation og som ofre for kvindehandel samt social og økonomisk udelukkelse fra det omgivende samfund. Men nu vil Europa-Parlamentet tvinge EU's medlemslande til handling.
  30. maj 2005 Politiken.dk
  Sigøjnere bliver tvangssteriliseret
  I Tjekkiet praktiseres sterilisation af kvinder uden kvindernes vidende - og det sker kun blandt sigøjnere. Landets ombudsmand for befolkningens rettigheder, Otakar Motejl, har påvist den krænkende og ulovlige praksis i adskillige tilfælde de senere år.
  23. maj 2006 Information
  De udstødte: Drømmen om EU
  Drømmen om et bedre liv lokker dagligt mange fattige romaer fra Østeuropa til EU. I Milano havner de i stedet i uhumske og håbløse lejre, uønskede af alle. Et bizart parallelsamfund i skærende kontrast til den ellers så fashionable modeby
  2. maj 2006 Information
  Tvangssterilisering I: Romakvinder i Tjekkiet tvangs-steriliseret
  "Tjekkiske kvinder - langt de fleste af dem romaer - er blevet steriliseret mod deres vilje helt frem til 2001. Det er konklusionen i en rapport fra den tjekkiske ombudsmand, der også peger på en sammen-hæng mellem nazismens racehygiejne, kommunis-mens forsøg på at assimilere romaerne og nutidens diskrimination i sygehusvæsnet"
  27. april 2006, Kristeligt Dagblad s. 6
  Kosovos romaer føler sig glemt
  "KRIGENS GLEMTE OFRE. En række romafamilier har boet i Sandholmlejren i Nordsjælland, siden de flygtede fra krigen i Kosovo i 1999. I lige så lang tid har knap 1000 romaer boet i midlertidige lejre i omegnen af Kosovos mest omstridte by, Mitrovica"
  12. april 2006 Weekendavisen 1.sek. side 9
  Romaer kan vi være derhjemme
  "En apolitisk nation. Stærke kræfter blandt Europas 10 millioner romaer vil skabe en fælles identitet og en anerkendt roma-nation uden land. Men der er én stor forhindring: romaernes uvilje mod at organisere sig politisk."
  8. april 2006 Information side 32
  Debat: Europas største integrationsproblem?«
  "Mens vi diskuterer tørklæder og islamisk ekstremisme, lever Europas største etniske minoritet, romaerne, i isolation og elendighed. Vi overser kontinentets største integrationsproblem, skriver kronikørerne i anledning af Den Internationale Romadag i dag."
  8. april 2006 Politiken 1. sek. side 8
  Romadag: »En ufaglært roma har næsten ingen chance«
  "Allerede som 14-årig besluttede Iveta Millerova sig for, at hun ikke ville giftes med en anden roma. I stedet uddannede hun sig, og i dag står hun i spidsen for sociale projekter i ghettoen. Over 1.500 romaer bor her i forfaldne og beskidte betonblokke fra kommunisttiden. Så godt som alle voksne er arbejdsløse og drømmer om en bedre fremtid, men få gør selv noget for at forbedre livet for dem og deres i gennemsnit fire børn per familie."
  8. april 2006 Politiken 1. sek. side 8
  Romadag: Frygt for blodigt oprør
  "Viktoria Mohacsi, medlem af Europaparlamentet og en af romaernes mest fremtrædende repræsentanter, advarer mod fortsat undertrykkelse af hendes folk. »Så længe, romaer diskrimineres overalt i Europa, vil de aggressive nationalistiske tendenser blandt dem vokse. I virkeligheden er romaer en meget forskelligartet gruppe, men diskriminationen har vi til fælles. Den politik, de europæiske lande fører nu, er med til at styrke romaernes nationale sammenhold. Det er godt, hvis det betyder, at vi bedre kan kæmpe for vores rettigheder, men det er farligt, hvis det ender med et voldeligt oprør«, siger Viktoria Mohacsi og tilføjer: »Men hvis EU omvendt gør en indsats, er det her en historisk chance. 10-12 millioner romaer er samlet inden for samme union, så hvis EU gør en målrettet indsats for at integrere romaerne, kan vi opnå fantastiske resultater«"
  22. februar 2006 Flensborg Avis
  Europaråd kritiserer diskrimination
  "Romaer. Etniske minoriteter i Rumænien og Litauen er stadig udsat for grov diskrimination, lyder det fra Europarådet. Strasbourg. Etniske minoriteter i Litauen og Rumænien udsættes fortsat for grov diskrimination, viser to nye rapporter som Europarådet offentliggjorde tirsdag. I Rumænien forskelsbehandles romaerne på alle områder og er ofte udsat for politivold, på trods af at der er indført nye love, som skal beskytte dem, fastslog den ene rapport. I Litauen er der indført antiracistisk lovgivning, men alligevel diskrimineres romaer, jøder og tjetjenere, påpeger Europarådet."
  20. februar 2006 BT
  Sigøjnere tvangssteriliseret
  "Sigøjnere i den tjekkiske by Ostrava er i oprør, efter en tjekkisk retsinstans har givet sigøjnerne medhold i 87 kvinders klager over tvangssterilisering af sigøjner-kvinder i Tjekkiet. De tjekkiske myndigheder har længe affejet sigøjnernes klager som »myter«. Men nu har retten i Ostrava slået fast, at kvindernes menneskerettigheder er blevet krænket og dermed er vejen banet for erstatningskrav fra kvinderne."
  3. februar 2006 Politiken
  Tjekkiets regeringschef morede sig over racistiske vittigheder
  Pinlige anekdoter om romafolket på vælgermøde vækker kritik og debat i medierne. "En tjekkisk roma er til en ansættelsessamtale: »I begyndelsen vil lønnen ikke være særlig høj, men den vil stige med tiden«, siger hans potentielle arbejdsgiver. »Så kommer jeg hellere med tiden«, svarer romaen. Det var en af de vitser, som en komiker fortalte under ministerpræsident Jiri Paroubeks valgkampmøde mandag i den østtjekkiske by Jihlava. Paroubek lo, og det gjorde det meste af publikum også. Vittigheden afspejler nemlig en udbredt opfattelse af romaer som besværlige typer, som ikke gider arbejde og bare nasser på samfundet. Sådanne holdninger lever trods en vis positiv udvikling stadig i bedste velgående. Men når landets regeringschef offentligt griner over sigøjnervitser, bliver mange tjekker forarget. Det er uetisk og uværdigt for en højtstående politiker, siger folk."
  26. januar 2006 Flensborg Avis
  CDU siger nej til sinti og roma
  "KIEL. De 5000 tyske sigøjnere, sinti og roma, i Slesvig-Holsten kan ikke gøre sig forhåbninger om at blive nævnt i delstatsforfatningen, som tilfældet er for danskerne og friserne. Det skyldes en fortsat afvisende holdning hos de konservative, der blokerer for det nødvendige to tredjedels flertal i landdagen."
  11. marts 2005 Politiken.dk
  Alvorlige mordanklager mod Kosovas stærke mand
  FN's krigsforbryder-domstol anklager Kosovas tidligere regeringsleder for at have stået bag etnisk udrensning og mord på serbere og romaer.
  2. februar 2005
  Start på Verdensbankens 10års-projekt:
  Årtiet for romaernes inklusion

  'The Decade of Roma Inclusion' er det den hidtil største satsning for at forbedre romaernes situation i Central og Østeuropa, hvor romaerne generelt lever i dybeste fattigdom, ofte afsondret fra majoritetssamfundet. Indsatslandende er Bulgarien, Kroatien, Tjekkiet, Ungarn, (FYR) Makedonien, Rumænien, Serbien og Montenegro, og Slovakiet.
  18. december 2004 Kristeligt Dagblad
  Romaklasser for domstol
  "ZAGREB: To menneskeretsgrupper har indbragt Kroatien for Menneskeretsdomstolen i Strasbourg, fordi myndighederne angiveligt diskriminerer romabørn i landets skoler. Kroatiske skoler anbringer romaer - også kendt som sigøjnere - i særlige klasser; en praksis, der også benyttes i Danmark. De to organisationer siger, at grundskolerne i Medjimurje har oprettet specialklasser forbeholdt romabørn."
  1. august 2004 Jyllands-Posten
  EU: Sigøjnerne bliver hjemme
  Velstillede vesteuropæiske lande frygtede før EU-udvidelsen for en invasion af billig arbejdskraft fra øst - og ikke mindst for sigøjneres udnyttelse af sociale systemer. Frygten ser ud til at være ubegrundet.
  15. juni 2004 TV2 | NYHEDERNE:
  Sigøjnernes stemme i Europa-Parlamentet
  Romaerne får for første gang en repræsentant i Europa-Parlamentet. Hun tilhører Ungarns 450.000 sigøjnere og bliver talerør for Europas over 12 millioner romaer.
  15. maj 2004 Dagbladet Information:
  ’Roma-børn skal oplæres’
  "Lederen af Europa-Kommissionens delegationskontor i Slovakiet, Eric Van der Linden, har fået en formel reprimande af sine overordnede. Det sker, efter at han offentligt har slået til lyd for, at sigøjneres børn tvangsfjernes fra deres forældre for at sikre dem oplæring i »normale sociale værdier«"
  26 april 2004 TV-avisen:
  Romaerne - EUs nye udfordring
  Om nogle år vil der nemlig være flere romaer end danskere i EU. Millioner af mennesker, hvis hverdag typisk er præget af arbejdsløshed, fattigdom og diskrimination. Allerede med udvidelsen 1. maj bliver mindst 1,5 million romaer EU-borgere.
  24. februar 2004 Politiken:
  Romaer plyndrer i protest mod nedskæringer
  En markant reduktion af sociale ydelser har fået Slovakiets sigøjnere til at reagere voldsomt. De stormer butikker i protest mod regeringen.
  BBCnews.com 28. oktober 2003:
  Gypsy effigies burnt on bonfire
  Residents were shocked after a caravan with effigies of Gypsies was burnt at a village bonfire party.
  BBCnews.com 6. oktober 2003:
  Roma rivalry over child bride ban
  One of Romania's rival gypsy kings has thrown his weight behind the campaign to stop child marriages among the Roma.
  Politiken 4. oktober 2003, 1. sektion, side 11:
  12-årig brud truet med børneværnet
  Rumæniens myndigheder griber ind i to mindreårige sigøjneres bryllup efter voldsom international kritik og krav fra EU.
  Oktober 2003, ny film:
  Polígono Sur. Dokumentarfilm om romaerne i Sevilla og deres flamencodans. Filmen er netop blevet præsenteret ved den internationale filmfestival i San Sebastian.
  30. juli 2003, Politiken 1. sek. side 6
  Romaer: Romaer håber på EU-redning
  "Romaerne - eller sigøjnerne - er det største og mest sårbare mindretal i Europa, fastslår en ny rapport fra Verdensbanken. Rapporten var udgangspunktet for en roma-konference i Budapest. Konferencen, sponsoreret af Verdensbanken og af den ungarskfødte milliardær George Soros, resulterede i projektet 'Romaintegrationens årti', som fra 2005 skal forbedre sigøjnernes levevilkår og uddannelsesniveau. Projektet skal styres og delvis betales af Soros' fond, Open Society (Åbent Samfund), andre midler kommer fra EU og Verdensbanken."
  30. juli 2003, Politiken 1. sek. side 6
  Romaer: Norske sigøjnere kræver erstatning
  "Norge forsøgte at gøre sigøjnerne bofaste. Med forsøget fulgte tvang og under- trykkelse, tvangssterilisering, seksuelt misbrug og bortvisning af hele familier. Nu undskylder både kirke og stat. Romaerne kræver 300 millioner kroner i erstatning."
  29. juli 2003
  Aktuella frågor: Romer i Kosovo Af Irka Cederberg
  Om de svenske od danske myndigheders beslutning om at sende romaer hjem til kosovo og om flygtninge krisen ved grænsen mellem Grækenland og Makedonien.
  22. juli 2003 International Helsinki Federation for Human Rights
  Joint Statement on the Issue of Illegal Sterilization of Romani Women in Slovakia
  13. juli 2003, Politiken 3. sek. side 6
  På rundtur i Østeuropa: I Kosice falder alt fra hinanden
  "Romaer. De er udstødte af samfundet og lever under usle forhold - ofte uden vand, elektricitet og varme. Politiken har besøgt et par romakvarterer i den slovakiske by Kosice, der både synes at skumme af liv og at være sunket ned i dyb apati."
  3. juli 2003 www.aftonbladet.se
  Tillbaka - till fångenskap Af Irka Cederberg
  Om de svenske myndigheders beslutning om at sende romaer hjem til kosovo.

  25. juni 2003: Offentliggørelse af stor rappotage fra den tragiske flygtninge krise ved den græsk-makedonske grænse. Flere hundrede romaer fra Kosovo overfaldes af makedonsk politi.

  30. juni 2003 www.dr.dk/nyheder
  Første konference om sigøjnere
  30. juni 2003 kl. 7:00 - 8:00 Danmarks Radio, P1 morgenmagasinet
  Romaernes situation i Danmark.
  Romaernes situation i Øst-landene efter murens fald

  I anledningen af verdensbankens romakongres diskuterer morgenmagasinet romaernes situation i Europa. Helsingørs politik overfor romaerne, hvor romaernes problemer defineres som kulturelle i stedet for sociale kritseres i indslaget af historie studerende Biljana Muncan.

  20. juni 2003 Politiken, sek 1, s. 8:
  Østeuropas sigøjnere vil vestpå
  Mange familier ventes at udvandre til Vesteuropa, når de ekskommunistiske lande bliver medlemmer af EU og grænsernes åbnes.
  Læs mere på politiken.dk..

  21. januar 2003, Politiken, sek 1, s. 9:
  FN kræver bedre vilkår for Østeuropas romaer

  25. november 2003, Politiken:
  EU-borgere holder sigøjnerne nede
  'Ingen fremmede', 'Ingen arabere', 'Ingen folk fra øst'. Beskeden er klar, når man ser på annoncer for udlejningsejendomme og lejligheder i Madrid og andre større spanske byer. Muslimer og romaer (sigøjnere) møder fordomme fra de europæiske samfund, de lever i.
  Læs mere på politiken.dk..


 

 

 

 

 

 


           


 Direkte link: http://www.romnet.dk/nyhedsarkiv.html

|gå til forside|
Nyhedsarkiv
Europas romaer
Danmark og Romaerne
Helsingør
Romaflygtninge i DK
Spørg om romaer
Litteratur
Links
Om romnet.dk
Kontakt romnet.dk